Instore sampling geeft de winkelverkopen een flinke initiële impuls, maar werkt ook lang door na de sampling of verkoopdemonstraties, geeft bestaande producten uit dezelfde productfamilie of andere producten binnen de portfolio van een merk ook een sales uplift en zorgt er daarnaast nog eens voor dat mensen meer besteden in de bewuste winkel. Dat laatste is ook voor de retailer weer gunstig.
Nieuw onderzoek leert ons dat instore sampling tastbare strategische resultaten oplevert zoals gestimuleerde herhalingsaankopen maanden na het moment van instore sampling (de zogenaamde long tail). De vroegere POS-gegevens (verkopen) op de dag van de actie zelf vertelden ons namelijk niet wie die kopers waren, wat hun eerdere koopgedrag was en nog belangrijker: wat hun toekomstig koopgedrag zal zijn. En dat is nu juist waar het bij instore sampling om te doen is.
Instore sampling, zo blijkt uit het onderzoek, is niet langer een tactisch instrument voor de korte klap, dat alleen geschikt is voor lancering van compleet nieuwe producten. Onder het motto ‘de beste voorspeller van koopgedrag is koopgedrag’ hierbij een highlight uit de uitkomsten:
Bovenstaande duidt erop dat instore sampling nog een veel hogere pay-out heeft dan al wordt aangenomen en daardoor significant kostenefficiënter is. Er worden nieuwe kopers aangetrokken voor de lange termijn en niet alleen van het gesampelde product zelf maar ook van de andere producten die onder hetzelfde merk hangen en niet gesampled worden.
Door het genereren van trial is instore sampling een belangrijke sales-driver en over een veel langere periode dan werd aangenomen. Minstens 20 weken zo blijkt uit onderzoek. Het feit dat instore sampling zo’n verkoopresultaat heeft en zo lang nadat het heeft plaatsgevonden, maakt instore sampling ongelooflijk kosteneffectief. En dat is echt opzienbarend nieuws, want tot de laatste onderzoeken, wist niemand precies hoe dit echt werkte.